Openbare Orde & Veiligheid:
De Coronacrisis en de nasleep hiervan hebben ook grote gevolgen voor Openbare Orde & Veiligheid (OOV). We zien het aantal huiselijke geweld zaken toenemen, jongeren komen in toenemende mate in de knel en er is sprake van meer (jeugd)overlast. Mensen verliezen hun baan of hebben een somber toekomstperspectief en zoeken een (financiële) uitweg in het criminele milieu.
Bovenstaande ontwikkelingen hebben negatieve gevolgen voor (ondermijnende) criminaliteit maar geeft ook de urgentie om de problematiek integraal aan te pakken daar waar sprake is van meerdere problematieken op het gebied van Zorg- en Veiligheid.
De prioriteiten uit het Integrale Veiligheidsbeleid sluiten hier op aan: Zorg en Veiligheid, Klinieken in Poortugaal, Woninginbraken, voertuigcriminaliteit, en fietsendiefstal, Jeugd(0verlast) en Ondermijning. De prioriteiten zijn afgestemd op de landelijke, regionale en lokale prioriteiten van politie, OM en onze buurgemeenten.
De prioriteiten uit het Integraal Veiligheidsbeleid geven de focus aan in ambtelijke en bestuurlijke inzet. Vooralsnog is uitgegaan van beschikbare middelen in de begroting. Op projectbasis zal specifiek om extra middelen gevraagd kunnen worden als blijkt dat meer en intensievere inzet nodig is.
De bouw van maximaal 500 woningen op het terrein van de psychiatrische kliniek Antes Delta gaat de komende periode uitgewerkt worden. Draagvlak bij de bewoners is erg belangrijk, er zal een intensief traject doorlopen moeten worden waaruit ook vanuit veiligheid input en acties verwacht worden.
Zichtbaar is ook de polarisatie in de samenleving, op vele vlakken (Jihadistische radicalisering, rechts extremisme, links extremisme, politiek extremisme en activisme etc.). Het vraagt in toenemende mate om inzet om de sociale stabiliteit in onze gemeente te behouden. Dit raakt dus niet enkel OOV maar vele teams binnen de BAR-organisatie.
Los van de Coronacrisis, of juist versterkt er door, neemt ook cybercriminaliteit een vlucht en neemt steeds ernstigere vormen aan. Deze vorm van criminaliteit is laagdrempelig, anoniem en ontwikkelt zich razendsnel. Om bewoners (en organisaties) weerbaarder te maken zal er extra aandacht naar uit moeten gaan. De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen groot zijn, zelfs zo groot dat de maatschappij ontwricht kan raken. Een kwetsbare doelgroep voor (cyber)criminelen zijn de (thuiswonende) senioren. De aandacht voor deze groep zal vanuit OOV (en de brandweer/brandveilig leven en de politie) groter worden om juist door middel van preventie te voorkomen dat deze groep slachtoffer kan worden.
De aanpak van ondermijning heeft de afgelopen jaren een beleidsmatige en uitvoeringsontwikkeling doorgemaakt. Als gemeente stralen wij uit dat voor malafide bedrijven en personen geen plaats is. Op juridisch gebied zijn er stappen gemaakt. Deze stappen zorgen ook voor meer werk, denk aan het aantal Bibob-toetsen en de geïntensiveerde inzet op handhaving, zoals het sluiten van panden.
Daarnaast is de integrale samenwerking met de partners versterkt, wat heeft geleid tot meer (RIEC-)casuïstiek en integrale controles op de bedrijventerreinen. Ook is ingezet op voorlichting en awareness. De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer casussen zullen komen en controles zullen zijn.